Po skompletowaniu sprzętu i zakupie żywności przygotowaliśmy porcje żywieniowe na każdy dzień. Na 10 dni pobytu mamy 10 kg suchej żywności (liofilizaty, kaszka i mleko w proszku, puree, musli, orzechy, rodzynki, makaron, kuskus, kostka sojowa, batony zbożowe, suchary). Zwracaliśmy uwagę na wagę, pojemność i wartość energetyczną. Staraliśmy się dobrać porcje po ok. 2500 kcal na dzień (zalecane na wysiłek to 4000 kcal). Czy to wystarczy? Zobaczymy. Dzienne porcje pozwolą nam kontrolować spożycie na bieżąco. Wodę będziemy czerpać z górskich strumieni.
Spakowani wyruszyliśmy na lotnisko 2 godziny przed odlotem. Plecaki wylądowały w worach. Odprawa błyskawiczna, nasze bagaże ważą 33 kg łącznie. Lot o czasie w pięknej pogodzie. Po ok. 15 min. od startu osiągamy Bałtyk, a godzinę później lądujemy na Sandefjord Torp. Z lotniska dostajemy się bezpłatnym autobusem na przystanek kolejowy. Po godzinie wsiadamy do pociągu do Oslo. Miłej Pani konduktor pokazujemy wydruk internetowej rezerwacji biletów, otrzymujemy instrukcje dotyczące pobrania biletów z automatu na dworcu w Oslo (na podstawie nr ref. z wydruku). W Oslo przesiadamy się do nocnego pociągu do Trondheim, w którym czeka na nas nocny zestaw podróżnego (kocyk, dmuchana poduszka, opaska na oczy i zatyczki do uszu). Akcesoria te mogą się przydać na później.